Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα πρώτα σημάδια που χτυπούν καμπανάκι - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο των χωρών με κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, μετά και την ενημέρωση του ECDC από τον ΕΟΔΥ για τα τρία εγχώρια περιστατικά που σημειώθηκαν.

Την ώρα που τα αίτια των περιστατικών ερευνώνται, όπως και η σχέση με τον κορονοϊό, οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να μην αγνοήσουν βασικά συμπτώματα.

Αυτά είναι:

  • ίκτερος, που εκδηλώνεται με το κιτρίνισμα του δέρματος και του άσπρου του ματιού,
  • κοιλιακό άλγος και
  • έμετος

Άλλα συμπτώματα είναι ο αποχρωματισμός των κοπράνων, τα σκούρα ούρα, η καταβολή δυνάμεων, ο πυρετός, η διάρροια, η ναυτία, αλλά και ο κνησμός κάποιες φορές. Από εκεί και πέρα, ο ορισμός του πιθανού κρούσματος περιλαμβάνει την εξέταση για το εάν είναι υψηλά οι τρανσαμινάσες.

Η αιτία των συμπτωμάτων..

Ακόμη οι ειδικοί φαίνεται ότι αναζητούν την αιτία.

Ωστόσο, εικασίες κάνουν λόγο για έναν αδενοϊό που μπορεί να μεταλλάχθηκε ή που να έγινε ο ίδιος ιδιαίτερα παθογόνος ή ο συνδυασμός του με τον κορονοϊό να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Τα καλά νέα..

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τα τρία παιδιά που αποτέλεσαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς επιπλοκές. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

 

Στα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα παρέχεται πλήρης αιματολογικός έλεγχος ήπατος καθώς και rapid test για αδενοιό.

 

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται στον προγραμματισμό τεστ, σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ Διαγνωστικά κέντρα.

Τα test που πραγματοποιούνται στα διαγνωστικά είναι στις οριζόμενες από την ενημέρωση που λαμβάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας από την διαχείριση της πλατφόρμας. Η κατ' οικον εξυπηρέτηση πραγματοποιείται με εξτρα κόστος.