Υγίες ήπαρ: συμβουλές από τους ειδικούς

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας πάθησης του ήπατος, είναι να την αποφύγετε όσο είναι δυνατόν. 

 • Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά όρια: εάν έχετε αυξημένο βάρος, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα λιπώδες συκώτι που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ). Η απώλεια βάρους συντελεί στη μείωση του λίπους στο ήπαρ.

Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος (ΜΑΛΝΗ) χαρακτηρίζεται από την παθολογική εναπόθεση λίπους εντός του ηπατικού παρεγχύματος, η οποία δεν οφείλεται σε υπερκατανάλωση αλκοόλ (≥30 γρ αλκοόλης σε καθημερινή βάση στους άντρες και ≥20 γρ αλκοόλης στις γυναίκες), αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός κ.α.

Η ΜΑΛΝΗ αποτελεί πλέον την πιο συχνή ηπατική βλάβη παγκοσμίως με επίπτωση 25% και με ποσοστά εμφάνισης διαρκώς αυξανόμενα. 

 • Ισορροπημένη διατροφή: Αποφύγετε γεύματα με πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και κανονικά ζυμαρικά) και σάκχαρα. Μην τρώτε ωμά ή κακό-ψημένα οστρακοειδή. Για μια καλά προσαρμοσμένη διατροφή, αυξήστε την κατανάλωση σε φυτικές ίνες, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι και δημητριακά. Τρώτε επίσης κρέας (αλλά περιορίστε την ποσότητα κόκκινου κρέατος), γαλακτοκομικά (γάλα με χαμηλά λιπαρά και μικρές ποσότητες τυριού) και λίπη (τα «καλά» λιπαρά που είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, όπως φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, σπόροι και ψάρια). Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, γι' αυτό πίνετε πολύ νερό.

 • Τακτική άσκηση: Όταν ασκείστε με συνέπεια, βοηθά στην καύση τριγλυκεριδίων ως καύσιμο και μπορεί επίσης να μειώσει το λίπος στο ήπαρ.

 • Αποφύγετε τις τοξίνες: Οι τοξίνες μπορούν να τραυματίσουν τα ηπατικά κύτταρα. Περιορίστε την άμεση επαφή με τοξίνες από προϊόντα καθαρισμού και αεροζόλ, εντομοκτόνα, χημικά και πρόσθετα. Όταν χρησιμοποιείτε αερολύματα, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο αερίζεται και φορέστε μάσκα. Η διακοπή καπνίσματος συνίσταται.

 • Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο: Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, ενδέχεται σε υπερβολική κατανάλωση ή ανάλογα με την ευαισθησία του ατόμου, να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα ηπατικά κύτταρα και να βλάψουν το συκώτι. Μιλήστε με το γιατρό σας για την ποσότητα αλκοόλ που είναι κατάλληλη για εσάς. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να πίνετε αλκοόλ μόνο με μέτρο ή να το σταματήσετε εντελώς.

 • Αποφύγετε τις μολυσμένες βελόνες: Φυσικά, οι βρώμικες βελόνες δεν συνδέονται μόνο με την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό και να αναζητήσετε ενδεχόμενο έλεγχο μετά από οποιονδήποτε τύπο διείσδυσης στο δέρμα που περιλαμβάνει αιχμηρά όργανα ή βελόνες. Για παράδειγμα, ζητήστε μόνο καθαρές βελόνες για τατουάζ και τρυπήματα σώματος.
 • Λάβετε ιατρική φροντίδα εάν εκτεθείτε σε αίμα: Εάν για οποιοδήποτε λόγο έρθετε σε επαφή με το αίμα κάποιου άλλου, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. 

 • Μην μοιράζεστε είδη προσωπικής υγιεινής: Για παράδειγμα, ξυράφια, οδοντόβουρτσες και νυχοκόπτες μπορεί να μεταφέρουν μικροσκοπικά επίπεδα αίματος ή άλλων σωματικών υγρών που μπορεί να είναι μολυσμένα.

 • Ασφάλεια στις σεξουαλικές σας επαφές: Το σεξ χωρίς προστασία ή το σεξ με πολλούς συντρόφους αυξάνει τον κίνδυνο ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C.

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες χορήγησης για τα φάρμακα και αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση τους: Όταν τα φάρμακα λαμβάνονται λανθασμένα ή καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα ή αναμειγνύονται χωρίς συμβουλή ιατρού, ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στο συκώτι σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα, συμπληρώματα και φυσικά ή φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιείτε χωρίς ιατρική συνταγή.

 • Εμβολιαστείτε για την ηπατίτιδα. 

 

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται στον προγραμματισμό τεστ, σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ Διαγνωστικά κέντρα.

Τα test που πραγματοποιούνται στα διαγνωστικά είναι στις οριζόμενες από την ενημέρωση που λαμβάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας από την διαχείριση της πλατφόρμας. Η κατ' οικον εξυπηρέτηση πραγματοποιείται με εξτρα κόστος.