Υγεία Ήπατος: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο καθένας μας

Υγεία Ήπατος: όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο καθένας μας

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Πραγματοποιεί περισσότερες από 500 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης πρωτεϊνών, της αποθήκευσης μετάλλων, της παραγωγής χολής και της διήθησης του αίματος.

Το συκώτι είναι περίπου 3 κιλά και βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιακής χώρας, κάτω από το διάφραγμα. Υπάρχουν πολλές διαταραχές του ήπατος, όπως ηπατική νόσο, ηπατίτιδα, καρκίνος του ήπατος και κίρρωση. Η ηπατική νόσος έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, λοιμώξεων και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το συκώτι εκτελεί πολλές λειτουργίες απαραίτητες για καλή υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες λειτουργίες του περιλαμβάνονται:

  • Παραγωγή σημαντικών ουσιών: Το συκώτι παράγει συνεχώς χολή. Αυτή είναι η χημική ουσία που βοηθά στη μετατροπή των λιπών σε ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα μας. Η χολή είναι απαραίτητη για την πεπτική διαδικασία. Το συκώτι παράγει επίσης λευκωματίνη. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη του αίματος που βοηθά στη μεταφορά ορμονών, φαρμάκων και λιπαρών οξέων σε όλο το σώμα σας. Το συκώτι σας δημιουργεί επίσης τις περισσότερες από τις ουσίες που βοηθούν το αίμα σας να πήξει μετά από τραυματισμό.

  • Επεξεργασία χολερυθρίνης: Το συκώτι βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τη χολερυθρίνη, μια ουσία που βρίσκεται στη χολή. Αυτό συμβαίνει από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης στο σώμα ενδέχεται να προκαλέσει ίκτερο δηλ. κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

  • Απομάκρυνση των "απορριμμάτων" του οργανισμού: για παράδειγμα όταν λαμβάνετε μια δυνητικά τοξική ουσία, όπως το αλκοόλ ή το φάρμακο, το συκώτι βοηθά να την αλλάξει και να την απομακρύνει από το σώμα.

  • Έλεγχος των ανοσολογικών αποκρίσεων: Όταν βακτήρια, ιοί και άλλοι επιβλαβείς οργανισμοί εισέρχονται στο σώμα, εξειδικευμένα κύτταρα στο συκώτι σας μπορούν να βρουν και να καταστρέψουν αυτούς τους οργανισμούς.

  • Διατήρηση γλυκόζης: Το συκώτι βοηθά το σώμα να διατηρεί ένα υγιές επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Το συκώτι παρέχει γλυκόζη στο αίμα όταν χρειάζεται. Αφαιρεί επίσης τη γλυκόζη από το αίμα όταν είναι πάρα πολύ. 

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται στον προγραμματισμό τεστ, σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ Διαγνωστικά κέντρα.

Τα test που πραγματοποιούνται στα διαγνωστικά είναι στις οριζόμενες από την ενημέρωση που λαμβάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας από την διαχείριση της πλατφόρμας. Η κατ' οικον εξυπηρέτηση πραγματοποιείται με εξτρα κόστος.