5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για ηπατική νόσο

5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για ηπατική νόσο

Το ανθρώπινο συκώτι είναι ένα θαυμαστό όργανο.

Καθημερινά παράγει χολή, μετατρέπει θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, καθαρίζει τις τοξίνες από το αίμα σας, διασπά τα λίπη, το αλκοόλ και τα φάρμακα, ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και ορμονών στο αίμα, αποθηκεύει σίδηρο και πολλά άλλα.

Ποιοί είναι οι πέντε κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ηπατικής νόσου?

 

Έκθεση σε τοξίνες

Ενώ το συκώτι είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα, η υπερβολική έκθεση σε τοξίνες μπορεί να είναι επιβλαβής.

Διαβάστε τις προειδοποιητικές ετικέτες στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιείτε στο σπίτι και πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε  φυτοφάρμακα.

Ένα βήμα παραπέρα: Αγοράστε καθαρά φρούτα και χόρτα.

Οι ειδικοί διατροφής συνιστούν να μάθετε για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή τροφίμων.

 

Επιβλαβή Συμπληρώματα

Αυξημένη είναι το τελευταίο διάστημα η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Αυτό που ξεχνάμε όμως είναι ότι ακριβώς επειδή ένα συμπλήρωμα χαρακτηρίζεται ως "φυσικό" δεν σημαίνει ότι είναι καλό για τον οργανισμό μας - πολλά βότανα και συμπληρώματα έχουν συσχετιστεί με ηπατική βλάβη.

"20% των ηπατικών βλαβών στις ΗΠΑ προκαλείται από βότανα" σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η λήψη περισσότερων του ενός φαρμάκων ή βοτάνων που δρα στο ήπαρ μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε φάρμακο και συμπλήρωμα που παίρνετε, ακόμη και περιστασιακά ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

Το  λιπώδες συκώτι, το οποίο προκαλεί φλεγμονή του ήπατος (αλκοολική ηπατίτιδα), τελικά ουλές (κίρρωση) και ακόμη και καρκίνο του ήπατος, είναι μια διαδικασία που ξεκινά με μόλις τέσσερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες.

Μέχρι να εμφανίσετε συμπτώματα, το συκώτι σας μπορεί να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι οι άνθρωποι που σταματούν να πίνουν στο στάδιο του λιπώδους ήπατος μπορεί να αντιστρέψουν την κατάστασή τους.

Παχυσαρκία, διαβήτης ή υψηλή χοληστερόλη

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Όπως και με το αλκοολούχο λιπώδες συκώτι, μπορεί να αντιστραφεί στο στάδιο του λίπους κόβοντας απλούς υδατάνθρακες όπως ψωμί και ζάχαρη και τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.

Ιστορικό Ηπατικής Νόσου

Εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχετε υποστεί ηπατική νόσο; Τότε, ενδέχεται να είστε πιο ευάλωτοι σε ηπατικές παθήσεις.

Για παράδειγμα, η ηπατίτιδα Β ή C και η αιμοχρωμάτωση είναι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος.

Εάν κάποιος στενός συγγενής είχε ποτέ μια γενετική ηπατική νόσο, όπως αιμοχρωμάτωση, νόσο Wilson ή ανεπάρκεια άλφα-1-αντιθρυψίνης, τότε θα πρέπει να προσέχετε τα συμπτώματα.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται στον προγραμματισμό τεστ, σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ Διαγνωστικά κέντρα.

Τα test που πραγματοποιούνται στα διαγνωστικά είναι στις οριζόμενες από την ενημέρωση που λαμβάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας από την διαχείριση της πλατφόρμας. Η κατ' οικον εξυπηρέτηση πραγματοποιείται με εξτρα κόστος.